Då till nu, med Klara och Dolittle

Då är det dags att berätta lite om Klara och Dolittles utveckling sedan vi startade med träningarna!
Det var ju, som jag skrev i inlägget med Alma bara sporadiskt med träningar förra året, men nu under våren har vi kommit igång!


Så här såg det ut när vi började någon gång förra året. Då satsade vi enbart på att Klara och Dolittle skulle få ett bra samarbete, med en kommunikation de båda var bekväma med.


Och så här såg det ut när vi körde igång efter årsskiftet, Dolittles steg var trevligare och han hängde inte lika mycket på framdelen som innan. Vi började nu arbeta mer med Klaras sits, att ha en mjuk hand och balans i sitsen. Dock var det svårt med denna sadeln de hade då, den låg en hel del i bakvikt och den var riktigt svår att få en bra position i. Detta har resulterat i en stark sits "åt fel håll".
Vi började även se till att Dolittle tog mer tempot, så att han kunde börja tänka på arbete åt rätt håll.


Nu har det börjat hända grejer, tempot är nu lite lugnare, även om han gärna sprätte iväg fortfarande. I detta lite lugnare tempot kunde han börja komma inunder sig med bakbenen.
Men nu fortsatte vi arbeta med att han skulle lugna tempot då han fortfarande trots allt gick i övertempo. Klara fick jobba med att reglera tempot med hjälp av sisten och att han skulle bli reaktiv för det. Och fortsatt jobb med att räta upp sig i sadeln, att inte falla framåt. Kämpade på bra, trots sadeln. Suttit i den själv och den är inte lätt, så man ville sitta motsade sig sadeln och satte en på ett annat sätt.
Klara fick även träna på att ta tillbaka ytteraxeln, den vill gärna följa med fram, vilket resulterar i en glappande yttertygel.


I galoppen börjar Dolittle bli lite starkare, och nu är det mycket lättare för Klara att ta tillvara på energin som innan bara försvann framåt. Nu har vi även börjat ha mer koll på bogarna, och se till att han inte förböjer sig i ena varvet och försvinner ut med bogen.


Vid senaste träningen så var det en helt annan Dolittle som var på banan, helt avslappnad och påverkbar i alla gångarter. Nu sitter även Klara i en ny sadel, som är mycket snällare mot sitsen. Dock så sitter det kvar att kämpa emot den gamla, och detta gör att Klara hamnar in en hängsits framåt, och sitter inte riktigt ner när hon rider. Så det går vi in på för fullt just nu, att träna bort detta. Det går sakta men säkert!


Nu är det mycket mer harmoni i de båda, och formen sätter sig sakta men säkert hos Dolittle. Dock har han gått rätt länge med sänkt rygg, så det tar ett tag att befästa detta för honom igen. Även att sitsen hos Klara ska bli helt stabil, och att ridningen ska komma från sitsen.
Arbetar på med att reglera bogarna, så att de inte sticker iväg nån annanstans, och att få inner bakben att komma till arbete.


I galoppen är det numera ett bra mycket bättre tempo än innan, och Dolittle verkar mycket mer nöjd nu än innan. Men får han chansen väljer han gärna att dra upp tempot ;)
Vad det gäller hoppningen har det blivit fokus på tempot (där gick det undan innan, tro mig!) och den senaste gången var det Klara som fick arbeta med att reglera honom på yttertygeln, så att de hittade en bra avsprångspunkt. Det resulterade i trevliga språng!

Planerna på den fortsatta träningen är ska vi jobba med sisten, fortsätta med att leta efter en trevlig takt hos Dolittle, och börja jobba honom mer lösgörande än innan i sidförande arbete. Dags att börja lägga in öppnor och slutor, och naturligtvis så ska vi fortsätta lägga stor vikt vid att han använder rygg och bakben, och låta honom  komma in i detta mer och mer, tills det sitter.

De båda har kommit en bra bit på väg, och än är det inte slut, så vi jobbar på! Jag tycker det är så roligt att få vara med och se utvecklingen, tack Klara för att jag får vara det!

//Victoria

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0